Dette foredrag giver en indføring i Det Nye Testamentes litterære og teologiske indhold samt dets tilblivelseshistorie.
Varighed: 2 x 45 min.
Gutenbergs Bibel, via wikimedia commons
Af forfatterne til de nytestamentlige skrifter er apostlen Paulus ikke til at komme uden om. Det Nye Testamente rummer i alt 13 breve, der er forfattet af (og i nogle tilfælde, tilskrevet) ham. Dette foredrag giver en systematisk introduktion til Paulus' teologiske tænkning.
Varighed: 2 x 45 min.
Valentin de Boulogne, Skt Paulus skriver sine breve (ca. 1620), via wikimedia commons
Hvad er, for Paulus selve meningen med livet? Det undersøger vi i dette foredrag, hvor vi ser nærmere på hans syn på menneskelivet i almindelighed og på menighedslivet i de tidlige kristne menigheder.
Varighed: 2 x 45 min.
Rembrandt, Apostlen Paulus (1633), via wikimedia commons
Dåbens betydning er særdeles omdiskuteret i dansk kirkeliv for tiden. Det samme gælder det gældende dåbsritual. Men hvilken betydning havde dåben for de tidligste kristne? Hvem blev døbt, af hvem, hvordan og hvorfor? Og hvilken relevans kan dette have for de aktuelle diskussioner?
Varighed: 2 x 45 min.
via Tim Marshall, unsplash.com
De nytestamentlige forfattere giver tydeligt udtryk for deres holdninger til menneskers adfærd - både om, hvad man bør gøre, og hvad man bør lade være med at gøre. Hvilket samlet billede tegner der sig af de moralske forskrifter i Det Nye Testamente? Og hvad kan vi bruge det til i dag?
Varighed: 2 x 45 min.
Carl Bloch, Bjergprædiken (1877), via wikimedia commons
Hvad vil det sige "at være frelst"? Hvad betyder det "at modtage Helligånden"? Hvad er "tro, håb og kærlighed"? Dette foredrag viser, hvordan de nytestamentlige forfattere tumler med sådanne spørgsmål.
Varighed: 2 x 45 min.
Memento mori - husk, at du skal dø. For såvel moderne som antikke mennesker er døden et naturligt faktum. Men hvordan forholder de nytestamentlige forfattere sig egentlig hertil? Det undersøger vi i dette foredrag med udgangspunkt i (især) Paulus' skildring af sammenhængen mellem menneskers syndighed og dødelighed.
Varighed: 2 x 45 min.
William Blake, House of Death (1795), via wikimedia commons
De fire nytestamentlige evangelister giver alle udtryk for en fast tro på, at Jesus er Guds søn. De er dog langt fra enige om, hvad man skal forstå hermed. Som foredragets titel antyder, giver evangelisten Markus udtryk for en noget overraskende holdning hertil.
Varighed: 2 x 45 min.
Valentin de Boulogne, Evangelisten Markus (1620), via wikimedia commons
Jesus er den altoverskyggende hovedperson i alle fire nytestamentlige evangelier. Evangelisternes skildringer af ham er dog stærkt varierede. Dette foredrag viser, hvordan evangelisten Johannes skiller sig særligt ud med sit fokus på Jesu forhold til Gud, til disciplene og til verden.
Varighed: 2 x 45 min.
Caravaggio, Skt Thomas' tvivl (ca. 1602), via wikimedia commons
Det er tydeligt, at Jesu død havde en afgørende indflydelse på de tidligste kristnes selv- og verdensforståelse. Dette foredrag kaster nyt lys over forskellige nytestamentlige forfatteres syn på betydningen af Jesu korsdød.
Varighed: 2 x 45 min.
Antonio Ciceri, Ecce Homo (1871), via wikimedia commons
"I skal være hellige, for jeg, Herren jeres Gud, er hellig." Sådan lyder Guds ord flere gange til sit udvalgte folk under ørkenvandringen. Men hvad vil det overhovedet sige "at være hellig"? Dette foredrag undersøger hellighedens natur, sådan som den udtrykkes i både Det Gamle og Det Nye Testamente.
Varighed: 2 x 45 min.
Fodvaskningen (ca. 1200), via wikimedia commons